Valtuustoalote: Voimaperheet-toimintamallista apua lasten mielenterveyden tukemiseen pilotointina Itä-Uudenmaan hyvinvointialueellaValtuustoalote:
Porvoossa 25.1.2023.
Lapsuuden häiriökäyttäytyminen ilmenee sosiaalisina haasteina ja mielenterveysongelmina aikuisiässä. Ongelmiin puuttuminen ajoissa ja ennaltaehkäisevästi, jo ennen kouluikää, estää väkivaltaista käyttäytymistä ja jengiytymistä.
Turun yliopistossa aloitettiin vuonna 2010 Voimaperheet-niminen tutkimushanke, jonka tavoitteena on alle kouluikäisten lasten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy ja lapsen hyvinvoinnin lisääminen. Toimintamallissa puututaan lasten käyttäytymishäiriöihin jo neuvolassa. Vanhempia tuetaan itseopiskeluohjelman, kasvatusaiheisen tietopaketin sekä puhelimen ja internetin välityksellä. Tutkimukseen osallistuneet perheet kokivat saaneensa vanhemmuuteen uusia taitoja, ja lasten käytöshäiriöt vähenivät.
Tänä päivänä tunnistetaan lasten mielenterveysongelmat ja käytöshäiriöt, joita ovat muun muassa aktiivisuushäiriöt (ADHD), tarkkaavaisuuden häiriöt (ADD), uhmakkuushäiriöt (ODD) sekä erilaiset ahdistus- ja levottomuushäiriöt.
Ennaltaehkäisyssä vanhempien toiminnalla on suuri merkitys. Tutkimusten mukaan 12–20 prosentilla lapsista on käytöshäiriöitä, mutta 80 prosenttia käytösongelmista kärsivien lapsien perheistä ei hae tai saa apua. Sopivia palveluja ei ole tarjolla ympäri maata, ja hoitoon pääseminen voi kestää vuosia. Voimaperheet-malli on kehitetty vastaamaan juuri näihin haasteisiin. Sillä pyritään varmistamaan lapsen hyvinvointi varhaisessa vaiheessa. Tietotekniikan ansiosta hoito voidaan aloittaa nopeasti riippumatta siitä, missä perhe asuu.
Voimaperheet -malli voitaisiin ottaa nopeasti käyttöön tai pilotointiin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella. Se on myös hyvin kustannustehokas, sillä se vapauttaa erikoissairaanhoidon resursseja vaativaa hoitoa tarvitseville lapsille. Malli sopii monen perheen kiireiseen arkeen ja vastaa niitä tarpeita, joita monet vanhemmat tarvitsevat.
Silja Metsola, aluevaltuutettu, KOK-KD aluevaltuustoryhmä
Kommentit