Kaupunkikehitys

Erkki Naumanen: Porvoolla on loistavat mahdollisuudet kehittyä

Itäratahanke on Porvoolle pitkän tähtäimen kehitystoiminnan kärkihanke. Toteutuessaan se antaa Porvoolle merkittävän elinkeinoelämän kasvupotentiaalin ja asukasmäärän nousumahdollisuuden. Radanvarsikunnat ja kaupungit ovat haluttuja asuinpaikkoja nopeiden liikenneyhteyksien takia. Lisäksi se olisi merkittävä kansallisten ja kansainvälisten kulkuyhteyksien luontainen verkosto. Turistit pääsevät suoraan lentokentältä ihailemaan historiallista ja kaunista Porvoota ja yöpymään tyylikkäissä hotelleissamme. Lisäksi Itärata on luontainen osa valtakunnallista rataverkostoa ja tuo elinvoimaa koko itäiseen Suomeen. Myös rakentamisvaiheen työllistämisvaikutus on merkittävä. Olen vahva Itäratahankkeen kannattaja.

Liityntäpysäköintipaikkojen suhteen tarvitaan Näsissä jatkossakin iso pysäköintialue pääkau-punkiseudulla työssäkäyville. He tuovat omalla aktiivisuudellaan merkittävän tulonlähteen Porvoon kaupungille. Liityntäpysäköintipaikkojen tulee olla maksuttomia ja helposti saavutettavissa, lähellä asuinpaikkoja. Aamuisin töihin valmistautumiset ovat sen verran hektisiä, ettei silloin ole aikaa lähteä hakemaan pysäköintipaikkaa kauempaa. Porvoon keskustaan tarvitaan myös lisää pysäköintitilaa. Parkkihalli olisi tietenkin rakennusmaan hyödyntämisen suhteen tehokkain vaihtoehto.

Porvoon kaupunki on antanut keskustan täydennysrakentamiselle merkittävän kädenojennuksen maankäyttösopimusehtojen lievennyksellä. Nyt olisi keskustan maanomistajien aika ottaa rakennussuunnitelmat esiin, päivittää ne nykytilanteeseen ja anoa niille rakennusluvat hankkeiden toteutusta varten.

Porvoon kaupunki voisi osaltaan näyttää esimerkkiä ja aloittaa torin saneerauksen. Tärkeintä olisi näyttää sekä kaupunkilaisille että turisteille, että Porvoossa tapahtuu konkreettisesti keskustan kehittymistä. Suunnittelua on tehty mittavasti ja nyt on toteutuksen aika. Toteutuksen voisi aloittaa ensi vaiheessa tekemällä bussipysäkit torin reunoille, bussien siirtoa varten ja sitten rakentaa tasainen laatoitettu tori. Torin sisällä, reuna-alueilla, voisi olla kesäkahviloita ja muita myymälöitä kaupunkilaisten ja turistien shoppailu- ja ajanviettokohteena. Tämä olisi jo hyvä ensi vaiheen investointi keskustan hyväksi. Tasaiselle torille voisi sitten toisessa vaiheessa suunnitella ja sijoittaa muita rakenteita. Olen kirjoittanut Uusimaa-lehdessä 31.7.2020 Porvoon torin kehittämisasioita. Nuo asiat ovat edelleen täysin relevantteja. Kaupunkisuunnitelmassa, nykyisen Citymarketin lähelle suunniteltua kulkukäytävää Vanhasta Porvoosta torille, ei kannata laittaa toteutukseen ennen kuin keskustori on edustuskunnossa ottamaan turistit vastaan. Torin uudistamistyö kannattaisi aloittaa jo ensi kesänä nyt, kun näyttää siltä, että silloin voi olla koronapandemian takia vielä aika hiljaista turistirintamalla. Seuraavana kesänä meillä olisikin sitten mahdollisuus olla uusi, upea tori eri houkutuksineen!

Erkki Naumanen kehityspäällikkö, emeritus kunnallisvaaliehdokas Kokoomus Porvoo

Tämä kirjoitus on julkaistu Uusimaa-lehdessä 23.2